Nieuwe Horeca-cao 2024

Het zal u niet zijn ontgaan; er is per 1 januari 2024 een nieuwe Horeca-cao. De nieuwe Horeca-cao2024 is op de website van de KHN gepubliceerd. De looptijd van de nieuwe Horeca-cao is van 1 januari 2024 t/m 31 december 2024.Deze nieuwe cao is nog niet algemeen verbindend verklaard. Er zal binnenkort een verzoek daartoe worden ingediend bij hetministerie van SZW. De (belangrijkste) veranderingen op een rij.

1. Loonstijging

Zoals aangekondigd én verwacht, zullen per 1 januari 2024 de lonen van uw medewerkersstijgen. Er is een nieuwe loontabel per 1 januari 2024 (zie Bijlage II van de Horeca-cao 2024). Alsu als werkgever in de afgelopen periode (van 1 juli 2022 t/m 31 december 2023) aan eenwerknemer al een extra structurele loonsverhoging buiten de cao om heeft toegekend, kan datmet de loonsverhoging verrekend worden. Let wel, dit mag niet leiden tot een negatieveverrekening.

2. Verplichte stagevergoeding

Nieuw is een verplichte stagevergoeding. In de Horeca-cao 2024 wordt een afspraak opgenomendat BOL- (Beroeps Opleidende Leerweg-stage) en HBO-stagiaires recht hebben op een minimalestagevergoeding van € 350,- bruto bij een volledige werkweek (artikel 5.10 cao). In de cao staat inartikel 5.9 omschreven wat in een stageovereenkomst moet staan. De taken van de stagiairmoeten gericht zijn op het leren en ervaring opdoen onder begeleiding, en niet op het zelfstandigverrichten van arbeid. Hiermee wordt ook zoveel als mogelijk voorkomen dat er discussie ontstaatover de kwestie of een stageovereenkomst als een arbeidsovereenkomst moet wordenbeschouwd. Het is raadzaam de afspraken met uw stagiaires goed schriftelijk vast te leggen. Noggeen stageovereenkomst? Neem contact met ons op voor een conceptovereenkomst.

3. Begrenzing van overuren

Op basis van de Arbeidstijdenwetgeving is het belangrijk dat u als werkgever de werk- énrusttijden goed registreert. Dat is niet nieuw. Wel nieuw is dat in de Horeca-cao 2024 wordtopgenomen dat de werknemer de werkgever kan verzoeken om een afschrift te verstrekken vande gewerkte uren en pauzes (artikel 3.5 cao). Ook is nieuw dat er een grens wordt gesteld aanhet overwerk waartoe een werknemer kan worden verplicht (artikel 3.13 cao). Vanaf 2174 uur (teweten 10% boven de fulltime jaarurennorm van 1976 uur) kan een werknemer overwerkweigeren. Ook regelt de CAO-2024 dat overwerkuren binnen 3 maanden na afloop van hetrefertejaar gecompenseerd moeten worden in vrije tijd. Lukt dat niet/gedeeltelijk? Dan moet u deresterende tijd voor tijd uren direct na afloop van de derde maand uitbetalen (artikel 2.12B cao).Het bijhouden van een goede urenregistratie (inclusief pauzes) is dus heel belangrijk.

4. Nieuwe modelovereenkomsten

In de Horeca-cao 2024 zijn als bijlage IV nieuwe modelovereenkomsten opgenomen. Zowel eenmodelovereenkomst voor bepaalde tijd, als modelovereenkomst voor onbepaalde tijd en eenmodelovereenkomst invalkracht-nul uren voor bepaalde tijd. Tevens is er eenmodelarbeidsovereenkomst voor leerlingen opgenomen.

5. Verbod op nevenarbeid

In de thans geldende Horeca-cao 2022/2023 is in artikel 2.13 opgenomen dat nevenarbeid magworden verboden als dit aan de naleving van wetten en regels in de weg staat of als er strijd kanontstaan met andere belangen van de onderneming van de werkgever. In de nieuwe cao is dit, inlijn met de wetgeving (artikel 7:653a BW), aangescherpt en is in artikel 2.13 (2) opgenomen dateen verbod op nevenarbeid niet toegestaan, tenzij werkgever hiervoor een objectieve reden heeft.Alsdan moeten werkgevers dat schriftelijk motiveren.

Vorige
Vorige

Huurprijsindexering bedrijfsruimtes, stand van zaken

Volgende
Volgende

Amsterdam mag toeristische winkels in centrum weren